Over ons


Ontstaan
Een aantal jaar geleden heb ik voor Psalmboek.nl alle psalmen opgenomen. Gezangboek.nl is ontstaan in januari 2021 nadat ik in december een kerstkaart had gekregen van tante Nicolien, die iedere dag met 'mijn orgelbegeleiding' een psalm zingt. Ze kwam met het verzoek om ook gezangen op te nemen. Een week later belde iemand anders me met dezelfde vraag. Omdat ik graag creatief bezig ben en mijn vorige hobby-site Avondwandelingen.nl een beetje klaar is voor wandelingen in mijn omgeving, leek me dit een mooi project tijdens de 'rustige corona-avonden', om zo dienstbaar te zijn aan scholen en gezinnen.

Gebruik en toepassing
Gezangboek.nl kan gebruikt worden om mee te zingen en/of mee te spelen met een solo-instrument.
Deze site in de praktijk, bij mijn dochter Juf Gerlinde in de klas:
Hier speelt Dianne Dorrestijn mee met een dwarsfluit:
Deze site is niet bedoeld voor 'gemakzuchtige docenten' die hun kinderen alleen laten 'meezingen' met Psalmboek.nl, Gezangboek.nl of YouTube. Deze site is niet geschikt voor kleuters, daar moet je 'lekker vrij zingen'. Gezangboek.nl is meer bedoeld als 'even fijn zingen buiten de muzieklessen om', als je 5 minuten over hebt, heb je gelijk de tekst en muziek bij de hand.
T.J. (Ton) van Driel is een groot deskundige van het Nederlandse christelijke kinderlied, hij heeft generaties leerkrachten muziekles gegeven op PABO De Driestar en vele kinderliederen geschreven. Een aantal quotes van hem, neem het onderstaande 'in overweging' bij het gebruik van Gezangboek.nl:
  • "Een leerkracht die niet zingt met de klas, doet én de kinderen én zichzelf schromelijk tekort"
  • Op de basisschool moet de leerkracht zó zingen en musiceren dat het vonkt. „Dat kan dus niet met een digibord. Bij het zingen gaat het juist om de interactie tussen leerkracht en leerlingen. Om het contact, om een gezamenlijke ervaring. Dat is iets unieks.”
  • Bij psalmboek.nl, een site waarop alle psalmen op orgel zijn ingespeeld en die veelvuldig wordt gebruikt in het basisonderwijs, heeft Van Driel dan ook een dubbel gevoel. „Het positieve is dat de toonhoogte en het tempo goed zijn. Maar voor de ontwikkeling van de kinderstem vind ik het echt slecht. Je moet kinderen niet leren méézingen, je moet hun leren zingen!”
  • Over de cd's die zijn verschenen bij zijn eigen bundels 'Ook uit de mond der kinderen...' zegt hij: "Het is niet de bedoeling dat deze cd's worden gebruikt als 'meezing' CD's. Het kan echter een handig hulpmiddel zijn jezelf deze liederen eigen te maken."
  • In de inleiding bij 'Ook uit de mond der kinderen...' zegt Van Driel: Speciale orgel- of pianobegeleidingen zijn met opzet vermeden, omdat het gevaar groot is om direct een dergelijke begeleiding te gebruiken, voordat de kinderen een melodie kennen. Het aanleren van het lied is een belangrijke fase die zeer veel concentratie vraagt. Het is daarom goed om de kinderen geen tekst en/of muziek onder ogen te geven, maar op z'n minst het eerste couplet uit het hoofd te laten zingen.
Techniek en uitleg
De gezangen speel ik thuis op mijn Hauptwerk-orgel, Hauptwerk is simulatie-software om thuis een kerkorgel zo goed mogelijk na te bootsen. Meer details op de site: PCorgan.com.
De liederen heb ik opgenomen in twee verschillende tempo's: 'Rustig' en 'Vlot'. Bij Psalmboek.nl heb ik een metronoom gebruikt om een strikt tempo te handhaven, hier heb ik dat niet gedaan. Het 'vlotte tempo' is ongeveer hoe wij als gezin deze gezangen zingen. Het 'rustige tempo' heb ik daarna 15% langzamer gemaakt. Via 'Tempo correctie' kunt u zelf ook het tempo nog aanpassen, maar dit gebeurd 'kunstmatig' en gaat enigszins ten koste van de geluidskwaliteit.
De site heb ik gemaakt met behulp van: html, javascript, css en een java-programma om de individuele pagina's te genereren.

Identiteit
De gezangen op deze site bevatten 'ellende', 'verlossing' en 'dankbaarheid', dit komt natuurlijk niet terug in ieder gezang, bij het ene lied komt het ene aspect meer aan de orde, bij een ander gezang ligt de nadruk weer op iets anders. Ik behoor tot een kerk in de 'gereformeerde gezindte' en wil alleen gezangen die niet in tegenspraak zijn met de Bijbel. Mocht u op deze site gezangen zien staan die, volgens u, Bijbels gezien niet correct zijn, dan hoor ik het graag. Mijn criteria zijn onder andere:
  • Het lied moet niet de 'geest van alverzoening ademen'.
  • Niet te 'remonstrants'/'activistisch vanuit mens' (ik zal dit, ik zal dat). Dit gezegd hebbende, ben ik bang dat 'lijdelijkheid'/'passiviteit'/'afwachten'/'ik kan me niet bekeren', een slechte en God onterende 'smoes' is die velen van bekering afhouden.
  • Niet te populair taalgebruik.
Auteursrechten
Bij ieder gezang vermeld ik de auteur, vertaler en componist en heb ik een link gemaakt naar de bron van de tekst. De wereld van auteursrechten is voor mij niet geheel duidelijk, ik ga ervan uit dat voor niet commerciële doeleinden de regels soepel zijn omdat heel internet vol staat met vrij toegankelijke teksten en muziek. Als u de rechten hebt van een bepaald gezang of melodie en u wilt het gezang niet op deze site, dan haal ik het er uiteraard zo spoedig mogelijk vanaf.

Feedback
Heeft u opmerkingen over de tekst, het tempo, de toonhoogte of de lay-out van de site?
Wilt u het me laten weten als u vaak een ander tempo kiest dan 100%?
Ik kan namelijk vrij eenvoudig het 'standaard' tempo wijzigen.
Deze site is nog in ontwikkeling, commentaar en suggesties zijn zeer welkom!
Stuur gerust een e-mail om andere gezangen aan te vragen.

Gert van Ginkel
Maartensdijk
ga.van.ginkel@gmail.com


Luister Psalmen en Gezangen zonder reclame

Contact